Testomgeving

Leveranciers en ontwikkelaars die het ZOVAR-servercertificaat in hun applicaties willen ondersteunen, kunnen een ZOVAR test-servercertificaat aanvragen. Dit test-servercertificaat is vanuit een testomgeving van ZOVAR uitgegeven.

De test-servercertificaten hebben een andere hiërarchie en een lager vertrouwensniveau dan een productie-servercertificaat. Technisch zijn ze vergelijkbaar met de ZOVAR-servercertificaten zoals ZOVAR die vanuit het formele domein uitgeeft.

Publicatie test-servercertificaten

De test-servercertificaten worden gepubliceerd in een doorzoekbare lijst van uitgegeven certificaten (test-LDAP) en er is een test-CRL (Certificate Revocation List: lijst van ingetrokken servercertificaten). Beide zijn via internet beschikbaar. De gebruikers van de test-servercertificaten moeten zich houden aan het Certification Practise Statement bedrijfstestomgeving.

Intrekken

U kunt het test-servercertificaat intrekken door een e-mail naar info@zovar.nl te sturen. Het test-servercertificaat is binnen vijf werkdagen ingetrokken.

Controleren

Voordat een vertrouwende partij op een test-servercertificaat kan vertrouwen, moet worden nagegaan of het certificaat, dat op het test-servercertificaat staat, op het moment van gebruik nog geldig was. In veel gevallen zal de applicatie waarin de test-servercertificaten worden gebruikt deze controle automatisch uitvoeren. Echter, deze controle kan ook handmatig worden uitgevoerd. U kunt hiervoor terecht op de lijst met ingetrokken certificaten van test-servercertificaten (de zogenaamde Certificate Revocation List, kortweg CRL). Voor controle kunt u gebruik maken van de verschillende generaties CRL’s van de ZOVAR testomgeving.

Zoeken (test-)servercertificaten

Om de door ZOVAR uitgegeven ZOVAR test-servercertificaten te kunnen gebruiken is het van belang dat deze certificaten kunnen worden gevonden. Met behulp van de openbare zoekfunctionaliteit, kunt u de testcertificaten opzoeken. Er wordt uitsluitend informatie getoond die ook in de testcertificaten is opgenomen. Een bestaand ZOVAR-nummer geeft altijd een uniek resultaat mits de organisatie gekozen heeft voor publicatie van certificaten.